Головна » 2007 » Січень » 12 » Змагалися спортсмени на візках
17:08
Змагалися спортсмени на візках

***
Рекреаційний спорт для неповносправних людей крокує по Волині

  З нагоди відзначення Міжнародного дня інвалідів 2 грудня 2006 року у Луцьку вперше пройшли обласні рекреаційні (реабілітаційні) ігри серед інвалідів на візках, в яких взяло участь шістдесят чоловік. Мета таких змагань - адаптація та інтеграція неповносправних людей у суспільство методами фізичної та соціальної реабілітації.
   
  У спорткомплексі ФСТ «Колос» проходили змагання з настільного тенісу, дартсу, слалому на візках, регбі, хокею з м'ячем. Переможцями змагань стали чемпіон зимових Паралімпійських ігор, заслужений майстер спорту України Юрій Костюк, срібний призер чемпіонату Європи з фехтування на візках майстер спорту України міжнародного класу Олексій Сундієв, а також Олександр Остапчук, Роман Вознюк, Наталія Шишолік, Валерій Бакаєвич, Олександр Чопко.
  Як повідомив заступник начальника Центру «Інваспорт» В'ячеслав Болотін, обласний центр «Інваспорт» та дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів провели також у Нововолинську обласну першість з плавання серед спортсменів-інвалідів з вадами слуху та опорно-рухового апарату. Збірна команда області з футболу серед спортсменів з вадами слуху взяла участь у турнірі в місті Рівному, де посіла друге місце. Всі ці заходи пройшли завдяки сприянню управління у справах молоді та спорту, голови ФСТ «Колос» Анатолія Кліша, підприємця Анатолія Матешова та багатьох інших, хто з розумінням ставиться до проблем інвалідів.

Марина ЛУГОВА

Організаторами заходу виступили: Волинський благодійний фонд «Переображення», Центр інвалідного спорту Волині, Луцька районна рада ФСТ «Колос», Львівська обласна організація активної реабілітації неповносправних осіб «Стимул». У акції взяли участь близько 35 осіб на інвалідних візках та 10 осіб з іншими вадами здоров”я з м. Луцька та області. 

Ігри проводили 11 інструкторів організації «Стимул», які пройшли вишкіл на Міжнародних семінарах з рекреаційного спорту, по напрацьованій схемі, за якою відбулись І-VII рекреаційні ігри у Львові. 

Оскільки філософія рекреаційного руху скерована на заняття фізкультурою та спортом для неповносправних осіб, які мають небагато, або зовсім не мають досвіду занять спортивними вправами, у першій частині заходу проходила презентація таких видів спорту, як хокей з м”ячем на візках, регбі на візках (для людей з ураженням шийного відділу хребта), слалом на візках (їзда по перешкодах у вигляді архітектурних бар’єрів), настільний теніс, бочія, дартс.
Учасники мали змогу ознайомитись на практиці з технікою та правилами цих спортивних дисциплін, адже більшість вперше тримала в руках ключку для хокею чи м”ячі для бочії. Роздинкою свята стала презентація рекреаційного виду діяльності - хокею з м’ячем на візках. 

Англійський хокей є досить популярним видом спорту у Великобританії. Завдяки проекту універитету Нотінгем Трент, в 1999 році була розроблена нова динамічна адаптована командна гра для неповносправних учнів англійських шкіл. Назвали її зонним хокеєм, тому що майданчик поділений на зони (зона воротаря, центральна повздовжня зона і дві бічні повздовжні зони), кожна з яких відповідає рівню неповносправності гравців. В центральній зоні грають 2-є гравців, що користуються електровізками, в бічних зонах по 1-му гравцю, що користується звичайним візком і ходунками, причому гравцю на візку може допомагати помічник (штовхає візок). Воротарем може бути гравець будь-якої категорії (на візку, із засобами підримки і без них). Гравці (всього на майданчику їх п’ятеро) грають тільки в своїх зонах і не мають права заходити в чужу зону. Грають уні-ключками і пластиковим повітряносним м’ячем діаметром 8 см. В хокей можна грати на дворі на твердій поверхні або в спортивному залі. Суть гри – забити як можна більше голів команді-супернику. Це гра, в яку можуть грати і хлопці, і дівчата, як неповносправні люди, так і здорові. Таким чином, зонний хокей розглядається не тільки як ще одна адаптована гра для неповносправних осіб, а ще й як можливість просто пограти в хокей у своє задоволення. Це можливість забити багато голів, це швидке пересування, це весела та емоційна гра. 

В кінці 2003 року, завдяки подарунку друзів з міжнародної організації RESPO DS–DI (Голландія), організація "Стимул" впровадила у програму рекреаційних занять хокей для людей на візках. Грають люди з параплегією на візках активного типу без помічників. Гра проводиться в спортзалі на баскетбольному майданчику за спрощеними правилами зонного хокею. У рекреаційному варіанті скасовано всі зони (відповідно і правила, що стосувались цих зон), крім зони воротаря. 

Ще одна цікава та обов’язкова дисципліна рекреаційних ігор - слалом на візку. Це один із рекреаційних видів спорту, який максимально наближений до реалій життя людини у візку. Кожна з імітованих перешкод – це архітектурні бар’єри, що зустрічаються у повсякденному житті. Слалом демонструє навички людини у візку долати архітектурні перепони, і багатьом у пригоді стає досвід набутий на таборах активної реабілітації. Змагання зі слалому проводяться на візку активного типу і від досконалого вміння володіти візком залежить результат.
 

Слалом на активному візку зародився під впливом таборів активної реабілітації, що проводились у Швеції та Польщі, на яких неповносправна особа власне і освоює навики володіння візком. Вперше в Україні слалом на візку, як рекреаційні змагання проводився в березні 1999 року на І-х рекреаційних іграх для осіб з ураженням спинного мозку у Львові. 

Дистанція включає в себе фігурну їзду між фішками як на чотирьох колесах, так і на двох на балансі, долання архітектурних бар’єрів у вигляді порогів, залізничних переїздів, бордюрів різної висоти, похилих поверхонь та сходових маршів. Змагання проводяться на дистанціях різної складності окремо у категоріях особи з тетраплегією, параплегією(жінки та чоловіки окремо). Для осіб з тетраплегією маршрут дещо простіший внаслідок частково обмежених функціональних можливостей у порівнянні з особами з параплегією. Довжина дистанції, кількість та складність перешкод визначається довільно організаторами змагань. Дистанція долається на час, допускається дві спроби. У залік іде кращий результат. Спортовці, які показали одинаковий час, отримують право на додаткову спробу. 

Після обіду відбулись рекреаційні змагання (за спрощеними правилами) із хокею з м’ячем на візках, регбі на візках (для осіб з ураженням шийного відділу хребта), настільного тенісу, дартсу, слалому на візку. 

Призерами перших рекреаційних ігор стали: 

хокей з м’ячем (І місце) – команда у складі:
Костюка Юрія, Новосада Михайла, Бондаренка Максима, Агрипініна Леоніда

регбі (для осіб з тетраплегією) І місце – команда у складі:
Задерій Павла, Остапчука Олександра, Сморигіна Олександра, Зінчука Тараса, Сундієва Олексія, Лящука Сергія

бочія (для осіб з тетраплегією) І місце – команда у складі:
Остапчука Олександра, Сундієва Олексія, Зінчука Тараса

настільний теніс (серед осіб з тетраплегією)
І місце – Остапчук Олександр
ІІ місце – Сундієв Олексій
ІІІ місце – Філімончук Олександр

настільний теніс (серед осіб з параплегією)
І місце – Вознюк Роман
ІІ місце – Новосад Михайло
ІІІ місце – Костюк Юрій

дартс (серед осіб з параплегією)
І місце – Костюк Юрій
ІІ місце – Савчук Віка
ІІІ місце – Тарасюк Роман

слалом на візку (серед осіб з параплегією, чоловіки)
І місце – Костюк Юрій
ІІ місце – Новосад Михайло
ІІІ місце – Тарасюк Роман

слалом на візку (серед осіб з параплегією, жінки)
І місце – Шишолік Наталя
ІІ місце – Русінчук Оксана
ІІІ місце – Дубінська Ольга

слалом на візку (серед осіб з тетраплегією)
І місце – Бакаєвич Валерій
ІІ місце – Сундієв Олексій
ІІІ місце – Остапчук Олександр


По закінченню змагань до учасників свята з привітальним словом звернулись функціонери Центру інвалідного спорту Волині, Волинського Фонду соціального захисту інвалідів, Луцької районної ради ФСТ «Колос», керівники Волинського благодійного фонду «Переображення». Всі призери та учасники ігор були нагороджені цінними подарунками. 

Львівська обласна організація активної реабілітації неповносправних осіб «Стимул» висловлює щиру подяку організаторам заходу за відмінну підготовку акції та великий внесок у розповсюдження ідеї та філософії рекреаційного спорту серед неповносправних людей на Волині.


Категорія: Інваспорт | Переглядів: 1585 | Додав: volk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map