Головна » 2012 » Січень » 20 » Санаторій ім. Пирогова - переділ власності, чи "беспредел"?!!
20:03
Санаторій ім. Пирогова - переділ власності, чи "беспредел"?!!



15 липня 2011 року міністр оборони Михайло Єжель видав наказ №415, яким ліквідується "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. Пирогова", а всі його фонди, оборотні кошти й цінності передаються іншому державному підприємству МО - "Укрвійськурорту".

Передмова до цієї події починається із грудня 2010 року, коли міністр намагався переконати гендиректора самого прибуткового санаторію, скажемо так, поділитися з бідними. Претензії до В.Устюжаніна були наступні: відсоток військовослужбовців і представників інших пільгових відомчих категорій, які одержують лікування й відпочинок у санаторії, занадто малий.

Якщо бути точними, то в період з 2008- го по 2011 рік це межа  - від 1,9 до 4,7 відсотків. Устюжанін готовий був приймати більше, але в Міноборони на це грошей немає. Точніше, вони були, але МО їх виділяло в листопаді - щоб освоїти не встигли. Міністр,  пропонував, щоб путівки оплачував сам санаторій - зі свого прибутку.

А ще, як повідомив директор військово-медичного департаменту Міноборони Рафік Камалов, гендиректору санаторію Пирогова, що є "приголомшливим менеджером", пропонували допомогти підняти ще пару військових санаторіїв - убитих і розкрадених..

"Ми вели з ним переговори, щоб він збільшив суму (відрахувань у спецфонд МО. - Ред.), - розповідає Рафік Камалов. - Ми вели переговори, щоб він допоміг урятувати  санаторій, що гине, - в Алупці були важкі проблеми. Я говорив: візьми Алупку собі, давай зараз передамо тобі Алупку, розвивайся, збільшуй прибуток. Адже той санаторій теж приголомшливий, у такому місці перебуває. Стан? Це інше питання, це питання менеджменту. Менеджмент там був жахаючий, ми звільнили попереднього керівника. Дуже складно. Але існує одне процвітаюче підприємство, чому йому не збільшити свою частку, збільшити повагу людей до себе? Мені складно сказати, чому Віталій Петрович цього не зробив".

У результаті важких переговорів і під тиском наказу №415 у серпні 2011 року Устюжанін підписав з Міноборони договір "про співробітництво в області санаторно-курортного лікування за рахунок прибутку" держпідприємства - санаторію Пирогова. Сума - ледве більше мільйона гривень. Але міністр, по деяких джерелах, хотів у спецфонд МО... у десять разів більше.

"Наказ міністра оборони Михайла Єжеля №415 від 15 липня 2011 року, Яким ліквідується "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І.Пирогова", це фактично схема рейдерського захоплення", - вважає голова Комітету Верховної Заради України з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко.

Він розповів журналістам у Рівному, що даним наказом ліквідується юридична особа - державне підприємство Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І.Пирогова", а всі його фонди, оборотні кошти й цінності передаються іншому державному підприємству МО - "Укрвійськурорту", яка крім назви немає жодного відношення до медицини й курортної діяльності

Народний депутат вважає неприпустимим те, що санаторій з 815 працівниками й щорічним обігом понад 120 млн. грн. знищують, а його фонди передають підприємству, яке має 30 працівників, не виробляє жодної продукції й тримається на плаву лише завдяки оренді кількох приміщень.

"Це ще раз підкреслює, що за заявленою в наказі міністра оборони метою "підвищення ефективності санаторно-курортного забезпечення" фактично криється чиєсь бажання заволодіти ефективно працюючим підприємством і його майном. Цю оборудку треба зупинити невідкладно", - заявивши Гриценко.

То хто ж кого поглинає? Торік   за результатами роботи Сакський санаторій визнаний кращим санаторієм країни. У ньому пройшли лікування й відпочинок 16 тисяч чоловік, дохід - 118,6 млн. грн., чистий прибуток - близько 65 мільйонів. Про підприємство " Укрвійськурорт", де працює 30 чоловік, найкраще  сказати словами самого міністра М. Ежеля. Цитуємо по публікації у відомчому друкованому органі "Військо України" (№3, 2011): "...глава оборонного відомства відзначив, що є підприємства, які дійсно виконують важливі завдання з ремонту озброєння та військової техніки й потрібні Міністерству оборони. Алі паралельно є й, так би мовити, "надумані" підприємства. Свого часу було створено підприємство "Укрспецпостач". Але воно нічого не постачає, має тільки офіс і приміщення. Або "Укрвійськурорт" - підприємство з незрозумілими функціями, працівники якого їздять по Україні й пропонують путівки для відпочинку у військових санаторіях. Цю роботу успішно самостійно можуть робити начальники санаторіїв".

Визнавати законність наказу міністра оборони колектив санаторію відмовився й звернувся з позовом про його скасування в Господарський суд Києва, що 25 серпня зупинив дії по ліквідації підприємства до розгляду справи по суті. На думку колективу, ціль реорганізації - зміна керівництва санаторію на "своїх" людей і перепідпорядкування успішного й потужного фінансового потоку

30 вересня, за кілька днів до розгляду позову в Госпсуді Києва, співробітники прокуратури Криму й УБОП прибули в санаторій. Оскільки, за словами керівників і співробітників адміністрації здравниці, правоохоронці відмовилися пред'явити необхідні документи для підтвердження законності своїх дій, зробити виїмку їм не дозволили. У самообороні санаторію й директора співробітники були готові до дій на грані закону - до входу в адмінбудівлю підігнали автокран і блокували вхід. Однак увечері, коли В.Устюжанін ішов з роботи, його затримали люди в масках і відвезли в Сімферополь. Прокуратура Київського району Сімферополя вилучила всі фінансові, тендерні документи, вінчестери. За словами співробітників, вилучали всі папери підряд, включаючи посадові інструкції сторожа, хоча в протоколі записано: "бухгалтерська документація".

Прокуратурою інкримінується начальникові санаторію незаконне присвоєння державних коштів в особливо великому розмірі.
Для розуміння обвинувачень, які пред'являються Віталію Устюжаніну, варто уважно подивитися на суть його справи, коріння якого йдуть в 2008 рік.
Відповідно до договору, санаторій щомісяця  повинен був подавати в Міноборони інформацію про використання путівок - зі списком відпочилих, номерів їхніх путівок - і виставляти рахунок. Після цього Міноборони оплачувало вартість путівки або частини її вартості - відповідно до  категорії відпочиваючих і розміру належних їм пільг.

Договір із санаторієм Міноборони заключило у другій половині року, цього разу  - наприкінці  серпня. Традиційно використати й "закрити" всі кошти до кінця бюджетного року ніякої можливості не було. Щоб не втратити кошти, і не повернути їх у казначейство й не зривати договори, Устюжанін іде на вимушене порушення - підписує акти виконаних робіт або зроблених послуг, які не проводилися й лишається винен державі.

Тобто  в 2008 році начальником санаторію був підписаний акт про те, що в санаторії, на підставі договору з Міноборони, пройшли лікування 75 чоловік (список додається), і відповідний рахунок-фактуру. 23 грудня Міноборони оплачує рахунок на 207 101 гривню 25 копійок. Як запевняють у санаторії, всі ці 75 людей лікування потім пройшли - це легко перевірити, і можна було б сказати, що в цьому випадку, послуга була, по суті, просто авансована...

Але в прокуратурі Криму думають інакше, тому що зазначену суму, на думку слідчих, Устюжанін "використав на свою користь". Як говориться в постанові про порушення кримінальної справи, підписаній заступником прокурора Криму Г.Демьяненко, гендиректор санаторію В.Устюжанін "шляхом зловживання службовим становищем і складання свідомо неправдивих документів заволодів незаконно бюджетними коштами в особливо великих розмірах" - на суму згаданої вище проплати. Яким чином він заволодів коштами, що надійшли на рахунок санаторію, на жаль, не уточнюється.

30 вересня 2011 року у відношенні Устюжаніна  була порушена кримінальна справа  по частині 5 статті 191 і  частини 2 статті 366 КК України - заволодіння бюджетними засобами й посадова підробка.
3 жовтня В.Устюжаніну обрали запобіжний захід   у вигляді арешту на два місяці.

Незабаром після затримки гендиректора санаторію ім'я Пирогова екс-прокурор Криму й народний депутат України Віктор Шемчук заявив, що для утримання Устюжанина під стражею немає ніяких підстав. "Він нікуди не ховався, до останнього дня працював на благо свого підприємства. Те, що в нього був конфлікт із міністром оборони, не підстава для обрання запобіжного заходу  у вигляді перебування під стражею.

Уповноважена по правах людини Ніна Карпачова також заявляла про те, що представники омбудсмена обов'язково будуть присутні на засіданні суду, де повинен був обиратися запобіжний захід . Однак, навіть маючи реактивні літаки або крила, вони б не встигли: про засідання суду адвокатам Устюжаніна стало відомо ледве не за півгодини до початку. Але далі було ще цікавіше. Засідання суду Центрального району Сімферополя пройшло ...в обідню перерву, коли будинок суду закривають для відвідувачів. Таким чином, ні журналісти, ні представники громадськості потрапити на засідання не змогли. Суд, виходячи з рішення про арешт Усюжаніна на два місяці, порахував наявність закордонного паспорта достатнім доказом наміру уникнути покарання. При цьому обвинувачення гендиректору пред'явлене не було .

П'ятого жовтня 2011 року Господарський суд Києва відмовляє колективу санаторію в позові про визнання недійсним наказу міністра оборони №415 у повному обсязі (копія рішення).

Незабаром після цього рішення - 11 жовтня, колегія суддів Апеляційного суду Криму змінила запобіжний захід  для Віталія Устюжаніна, директора Сакського центрального військового клінічного санаторію ім'я Пирогова: з арешту - на підписку про невиїзд із передачею на поруки трудовому колективу. Однак, не дивлячись на рішення суду, на волі В.Устюжаніна ні його дружина, ні адвокати так і не побачили.

Адвокати Юрій Гончаров і Юрій Поставничий розповіли, що, одержавши рішення  Апеляційного суду, із супровідним листом  направилися в Сімферопольський слідчий ізолятор, де з 30 вересня перебував керівник здравниці. За словами Юрія Поставничого, виконуючий обов'язки начальника СИЗО №15 Сімферополя Михєєв завірив, що Віталія Устюжаніна звільнять уже через півгодини. Однак відпускати з-під СТРАЖИ директора санаторію  не квапилися, посилаючись на те, що "папери ходять", і треба почекати.

Але через кілька годин представників захисту попросили покинути будинок СІЗО, оскільки, згідно режиму, вони більше не могли там перебувати. Однак співробітники ізолятора були змушені впустити в будинок представника омбудсмена Володимира Фролова. Його, за словами захисників, керівництво СІЗО №15 завірило, що Віталій Устюжанін уже звільнений з-під СТРАЖИ, на підтвердження чого був продемонстрований якийсь документ,  і що інформацією щодо місцезнаходження керівника Сакського санаторію в ізоляторі більше не володіють.



Із цього моменту в публічності розвитку подій наступає помітний перелом. Ні юристи, ні представники адміністрації санаторію не погоджуються говорити під запис. Про заявлені акції протесту більше ні слова. Відомі медики й представники адміністрації, з якими вдалося поговорити, не приховують: сподіваються тільки на втручання в ситуацію президента - у його руках сьогодні вся влада. А він мовчить. Що це означає?

І що означає те, що відбувається навколо кращої в країні здравниці не викликало ніякої публічної реакції в кримської влади, тої самої, яка весь півострів обіцяла перетворити в перлину України?

Що означає той факт, що екс-міністр оборони й радник президента Олександр Кузьмук миттєво прилетів після затримки Устюжаніна "розібратися в ситуації", як думали в санаторії, а потім по-англійському полетів назад і - мовчок?

Якщо справа Устюжаніна замовлена, то чиє це замовлення? Хто міг спокуситися таким шматком пирога, не боячись, вибачте, подавитися й просто не боячись? Кому було під силу підняти " маски-шоу", одержати правильні рішення судів у Сімферополі й Києві?

При всій, як говорять, повазі - це не рівень кримських донецьких, не рівень одного міністра Ежеля, і методом виключення (не той бізнес, не ті методи) викреслюємо ще пару-трійку сильних прізвищ. Однозначної відповіді в нас поки немає - не всі вуха замовника ще виросли.

Якщо тверезо міркувати, то немає ніякого резону міністрові оборони Ежелю різати курку, що несе золоті яйця. Тут головне - домовитися, щоб яйця падали в кошик міністерства. Але щоб віддавати міліції або прокурорським свого офіцера - у це не хоче вірити ніхто.

На сьогоднішній день Прокуратурою Київського району Сімферополя закінчене розслідування по кримінальній справі відносно  генерального директора Сакського центрального військового клінічного санаторію ім. Пирогова Віталія Устюжаніна. Він обвинувачується в незаконному використанні й присвоєнні бюджетних засобів. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Криму.

За даними відомства,  посадовою особою в порушення вимог законодавства, без проведення тендерних процедур, використано більше 7 мільйонів гривень. Незаконно перераховано підрядникові майже 100 тисяч гривень за роботи, які фактично не проводилися. Крім того, керівникові інкриміноване незаконне використання більше 200 тисяч гривень, виділених на лікування пільгової категорії громадян.

Кримінальна справа по ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.5 ст.191 КК України перебуває на розгляді в Залізничному районному суді Сімферополя.


Категорія: Ліікувальні заклади | Переглядів: 2082 | Додав: volk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map