Головна » 2009 » Вересень » 26 » Пандуси для інвалідів
18:40
Пандуси для інвалідів

На половину луцьких пандусів «візочники» не можуть виїхати
***
***
доповів член Волинського обласного комітету інвалідів спорту Михайло Новосад 

Засоби безперешкодного доступу - пандуси - на входах до громадських закладів Луцька у багатьох випадках не відповідають будівельним вимогам. На частину з них взагалі інваліди-«візочники» не можуть виїхати через завеликий кут підйому. Про це на засіданні «Комітету доступності» 25 вересня розповів заступник голови комітету, член Волинської обласної комітету інвалідів спорту Михайло Новосад – інформує репортер «Волинських Новин».

Будівельні норми вимагають, аби при облаштуванні пандуса враховувався принцип 1 до 12. Себто, щоб для підйому на один метр пандус має бути довжиною не менше 12 метрів. «А у Луцьку більше половини пандусів не відповідають вимогам» - каже пан Новосад.

«На залізничному вокзалі Луцька – це взагалі не пандус. Там просто «замазали» східці, зробивши рівну площу. На нього неможливо виїхати» - повідомив пан Новосад.

Причиною такої ситуації присутній на засіданні заступник директора департаменту містобудування Ярослав Матвіїв назвав те, що власники багатьох закладів просто змушені будувати «круті» пандуси, оскільки іншого не дозволяє площа. Особливо це стосується організацій, що облаштовуються у переобладнаних квартирах перших поверхів багатоповерхівок, де висота вхідних дверей і обмаль землі перед фасадом не дозволяють дотриматися вимог.

Окрім того, частина установ у місті, а серед них і залізничний вокзал, не належать до сфери впливу міської влади, тож виправити ситуацію міські чиновники не в змозі. Проте директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради Петро Верзун наголосив, що важливим у діяльності громадських організацій неповносправних має бути постійний моніторинг та інформування органів влади чи інших відомств про потребу забезпечити безперешкодний доступ до будинків.

«Так, звичайно, зарає є проблема з фінансуванням, і ми всі 100 відсотків пандусів чи низьких бровок тротуарів не побудуємо. Але ми повинні мати сигнали від вас, щоб могли розставляти пріоритети і фінансувати найбільш важливі напрямки. Про це повинні знати й інші органи влади» - звернувся до представників об’єднань інвалідів Петро Верзун.

Довідково:

«Комітет доступності», повна назва якого – комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур міста, – створений у 2008 році з метою залучення до співпраці громадських організацій інвалідів для створення безбар’єрного середовища в місті.

За інформацією департаменту соціальної політики луцької міської ради в місті діє Програма забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення на 2008-2010 роки, яка передбачає ряд заходів, що поліпшать умови життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями, які дають змогу створити умови для залучення їх в усі сфери суспільного життя та забезпечити працевлаштування. В рамках програми здійснено ряд заходів. Зокрема на пішохідних переходах міста було встановлено звукові сигнали. При проведенні реконструкції вулиць Гордіюк, Конякіна, Степана Бандери виконано роботи з пониження бордюрів, а при реконструкції вулиці Героїв УПА влаштовують пандуси лоя безперешкодного пересування мало мобільних груп населення. Пандусами обладнані приміщення Бібліотеки № 10, Луцького учбово-виробничого підприємства УТОС, 5 під’їздів житлових будинків на проспектах Молоді та Соборності. Проведено реконструкцію шести під’єздів будинках на вулицях Кравчука та Молоді, де проживають інваліди-візочники.. Пандусами обладнані усі лікувальні заклади та заклади соціального захисту населення – повідомляють у департаменті соціального захисту.

***

Волинські новини

25.09.2009 р.

Категорія: Безбар`єрність | Переглядів: 3473 | Додав: volk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map