Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Зустріч з Президентом України
18:32
Зустріч з Президентом України

 Президент України відвідав « Сакський центральний військовий

клінічний санаторій ім. Н.І.Пирогова».

Члени організації "Інваволинь" були свідками події


08.10.2009 р. Глава держави ознайомився з можливостями, організацією санаторно-лікувальної роботи закладу, його санаторно-курортною базою та планами розвитку. В.Ющенко оглянув хірургічне відділення, зал ЛФК, грязеводолікувальницю, басейн та їдальню у Центрі відновлювального лікування санаторію. Він також мав змогу побачити храм Святого Луки на території закладу.

Під час зустрічі з колективом санаторію Президент підкреслив: вони мають всі підстави пишатися своєю працею, адже на сьогодні заклад став однією з провідних оздоровниць нашої країни. Президент подякував колективові санаторію за високий професіоналізм і відповідальне виконання своїх обов’язків.

Сакський центральний військовий клінічний санаторій почав працювати у 1837 році як відділення Сімферопольського військового госпіталю. У роки Кримської війни (1853-1856 рр.) М.І.Пирогов включив грязелікування в програму етапної реабілітації поранених – відтоді заклад розвивався як спеціалізована установа з лікування бойових травм, де відновлювалися поранені в роки Першої світової і громадянської війн, фінської кампанії, бойових дій на озері Хасан і річці Халхін-Гол, Великої Вітчизняної війни, локальних конфліктів.

У 1981 році на базі санаторію було створено Центр відновлювального лікування для військовослужбовців, де щорічно реабілітується понад 2,5 тисяч важких спинальних хворих – інвалідів I-II груп. У Центрі створена унікальна система реабілітації після різних видів травм.

У 2003 році Указом Президента за високі показники в лікувально-діагностичній роботі й у зв’язку з 80-річчям санаторію присвоєне ім’я М.І.Пирогова. Нині санаторій є багатопрофільною лікувально-профілактичною установою, призначеною для лікування хворих із захворюваннями нервової системи, опорно-рухового апарата, урологічних і гінекологічних захворювань, а також пацієнтів із наслідками травм, захворюваннями хребта з ушкодженням спинного мозку. Торік у санаторії пролікувалося понад 13 тисяч осіб, за 9 місяців 2009 року – понад 10,4 тисячі осіб. У 2008 році санаторій сплатив до бюджетів різних рівнів 7123,0 тис. грн., за дев’ять місяців поточного року – 8059,0 тис. грн. (порівняно з аналогічним періодом минулого року більше на 41,4%).



Матеріал надано з офіційного web – ресурсу президента України.

http://www.president.gov.ua/news/15282.html


Члени спілки "ІНВАВОЛИНЬ" були свідками події



null

null


Коментар

Не хочеться брати на себе роль загальновідомого персонажу, що тільки й здатен «лаять на слона», але маю висловити кілька зауважень, які розкриють більш повною мірою всі особливості візиту Президента України до столиці санаторно - курортного лікування інвалідів у м.Саки.


Спершу кілька слів про сам санаторій. Так ,з усією щирістю потрібно визнати, що за останні десять років санаторій змінився до рівня європейських стандартів і по своєму благоустрою має показники довершені. Але Президент був ознайомлений з фасадом будівлі, і не побачив задвірків, які вже давно набули вигляду неоковирного і не пристосованого до потреб людини. Заробляння грошей – ось основний напрямок розвитку лікувального закладу. І не було б тут нічого поганого, адже зароблені кошти йдуть на благоустрій і розвиток інфраструктури, та за часи самоствердження зміни в санаторії торкнулися й багато чого іншого.

Вже давно керівництво закладу надає більш пріоритетний акцент лікуванню людей заможних і не прикутих до інвалідного візка. З багатоповерхової будівлі основного корпусу добре видно всю територію лікувального закладу. Видно численні доріжки і квітники, фонтани і скульптури в парку. За ними проглядаються багатотисячні контракти з іноземцями і організаціями, що здатні оплатити лікування. Не видно лише того напрямку розвитку, заради якого й було створено сам санаторій. А саме: «реабілітація важких спинальних хворих – інвалідів I-II груп». Перші ознаки цього явні на літньому танцювальному майданчику. Там інвалідів – візочників відгороджено від решти відпочиваючих кліткою. За словами керівника санаторію Устюжаніна «щоб не псували психіку нормальних людей».

Але, не зважаючи ні на що, санаторій вже кілька разів виграє державні тендери на лікування інвалідів-візочників. Розміщений поряд спеціалізований санаторій ім. Бурденко має порожні поверхи. Пристосовані кімнати, пандуси і вся лікувальна база на території одного приміщення – ось що чекає на вас в стінах санаторію Бурденко. Сусідній заклад ім. Пирогова не має такої гарної інфраструктури для інвалідів. Не зважаючи на євроремонт приміщень, вони все ж лишаються доволі тісними. Умивальники не у всіх кімнатах. Планування будівлі ЦВЛ перебуває в постійних змінах. При чому зміни йдуть на більше ущільнення приміщень аби прийняти більшу кількість пацієнтів.
 

За час мого перебування в санаторії число офіційних пацієнтів складало 900 чоловік. Постійні черги в кабінеті електропроцедур і шалений ритм на прийомі бальнеопроцедур (грязі,ванни) – реальність , до якої ви маєте бути готові. Крім того, відсутнє елементарне медикаментозне лікування. За словами головного лікаря: «Сонце, повітря і грязі – ось ваше лікування!». Але загальновідомо , що призначені бальнеопроцедури можуть лише зашкодити коли людина має хронічне захворювання. Своєчасне обстеження і відповідне лікування медикаментами – це речі яких не вистачає пацієнтам закладу. Позитивною стороною санаторію є присутність операційного відділення де здійснюються операції по загоєнню пролежнів і наявність устаткування по дробленню каменів в нирках. Та все це платно і не входить в вартість путівки.

Керівництво не вказує тендерній палаті на чому економить і на чому заробляє. Не вказує , що зобов’язуючись пролікувати інвалідів за менший кошт, санаторій не в змозі повною мірою задовольнити їх потреби. В ідеалі було б об’єднати інфраструктуру двох лікувальних закладів – санаторію Пирогова і санаторію Бурденко. Для лежачих хворих перший має ідеальні умови і персонал. Можливість здійснення оперативних втручань взагалі важко переоцінити. А Бурденко – це справжній рай для більш активної частини інвалідів-візочників. Спеціально обладнані приміщення і пандуси надають можливість жити активним життям. Чого не в змозі забезпечити обмежений простір ЦВЛ в санаторії ім. Пирогова. Але як не можливо об’єднати окремих політиків нашої держави, так і не можливо об’єднати зусилля цих двох лікувальних закладів. До речі - на які вже давно поклали око приватні власники.

Та повернемося до зустрічі керівництва санаторію ім. Пирогова і його пацієнтів з Президентом України. А була та зустріч досить ратушною, і свідки тому члени нашої спілки: Валентин Шабунін, Ольга Дубінська та Володимир Мажула. Глава держави з готовністю йшов на спілкування, і присутні щиро тому раділи. Але шалений темп графіку Президента не дав можливості повною мірою донести до співбесідника свою думку і обговорити з ним нагальні проблеми. За кращими зразками радянської епохи, «в теплій і дружній атмосфері» Гаранту показали те, що хотіли показати і вдало приховали не бажане. «По вулицях слона водили» - ось найбільш відповідна фраза, що характеризує вищезгадану подію.


володимир замшанський    18.11.2009 р.

Категорія: ІНВАВОЛИНЬ - діяльність | Переглядів: 1121 | Додав: volk
Всього коментарів: 2
1 vinsent  
Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім М.І.Пирогова.
Так, слово "кліничний" в назві санаторію, на сьогодняшній день не відповідає дійсності.

2 volk  
Вітаю. Займаюсь оптимізацією тегів. Ледь не видалив твій комент.
Слово "клініка" до санаторію Пирогова таки можна вжити (відносно багатьох його проблем, що вже набирають "клінічної форми").
Але не все так погано - здоровій людині там можна добре відпочити.
А хворій.... хворіти треба вдома!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map