Головна » 2011 » Лютий » 7 » На Волині стажуватимуться інваліди
15:03
На Волині стажуватимуться інваліди


Десять інвалідів з лютого по травень 2011 року стажуватимуться в органах державної влади та підприємствах Волинської області за рахунок Фонду прав інвалідів.

Про це повідомила керівник проекту «Об’єднаємо зусилля для зайнятості кожного» Волинської обласної організації ВМГО «Генерація успішної дії» Людмила Фурсова.

Вона розповіла, що згідно з Конвенцією прав інвалідів, яку у грудні 2009 року ратифікувала Верховна рада України, кожен інвалід має право на працю.

Згідно з законодавством інвалідів серед працевлаштованих має бути не менше 4%. Але лише деякі роботодавці цієї норми дотримуються. Часом вони не бажають брати на роботу людей з фізичними вадами, так як не знають, яку роботу ті можуть виконувати.

Фурсова розповідає, що непорозуміння часом виникають навіть з представниками влади. Вона розповіла, що на одній з нещодавніх нарад можновладці з подивом цікавилися: навіщо інваліду робота, адже їм і так платять високу пенсію.

Проте, керівник проекту каже, що інвалід, закінчуючи вуз, маючи знання та навички, прагне не лише заробити гроші, а й реалізувати себе професійно, відчути повноцінним і потрібним членом суспільства.

Тому, організація розробила масштабний проект з працевлаштування інвалідів, який мав би фінансувати Фонд прав молоді. Однак, за словами Фурсової, ті відповіли, що Україна є ненадійним партнером, тому погодилися оплатити лише частину проекту в частині стажування.

Таким чином, 10 осіб з обмеженими фізичними можливостями за результатами конкурсу пройдуть стажування в органах влади та на підприємства. Вони працюватимуть повний робочий день та отримуватимуть стипендію в розмірі 95 доларів США.

Вже погодилися підтримати проект департамент соціальної політики Луцької та волинський обласний центр зайнятості. Зокрема, директор департаменту соцполітики Петро Верзун вважає, що подібні проекти зможуть краще порозумітися інвалідам та повносправним людям.

Окрім того, проект допоможе створити серйозну конкуренцію на ринку праці, адже інваліди звикли до конкуренції і менше часу витрачатимуть на гаяння часу в соціальних мережах та байдикування у робочий час, - вважає Верзун.

Заступник голови Волинського обласного центру зайнятості Світлана Мишковець каже, усі їх центри мають умови для працевлаштування інвалідів, зокрема обладнані пандусами. Проте, роботодавці самі не хочуть брати людей з обмеженими фізичними властивостями на роботу. Мишковець каже, що вони ніби і подають заявки, аби уникнути штрафу, проте висувають нереальні вимоги для інвалідів.

Центр зайнятості готовий взяти участь в проект і надати кілька робочих місць. Проте, які будуть ці вакансії покаже час. У планах посади юриста, психолога чи соціолога.

По закінченню проекту, його автори сподіваються, що принаймні декількох людей залишать на постійній основі працювати. А ВМГО «Генерація успішної дії» видасть методичку, де роз’яснюватиме роботодавцям, які роботи може виконувати інвалід з тими чи іншими вадами здоров’я
Категорія: Освіта і працевлаштування | Переглядів: 852 | Додав: volk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map