Головна » 2009 » Травень » 19 » ІНВАВОЛИНЬ - екскурсія в замок Любарта
19:10
ІНВАВОЛИНЬ - екскурсія в замок Любарта

***
Замок є видатною історичною пам`яткою не лише Волинського краю, а й Європейської спільноти загалом. Незабутні враження склалися у всіх учасників екскурсії. 

Замок Любарта

Лу́цький за́мок (або За́мок Лю́барта, Ве́рхній за́мок) — видатна пам'ятка архітектури і історії XIV століття. Розташований у Луцьку Волинської області. Називається Любартовим — за ім'ям литовсько-волинського князя Любарта, який одружився з волинською князівною Бушею і якому 1340 року дісталася Волинь.

З припиненням роду князів Волинсько-Галицьких (1336—1337 рр.) Волинь перейшла під управління литовських князів. Перший на Волині литовський православний князь Любарт окремою грамотою затвердив древні права єпископів Луцьких, збудував у Луцьку замок і кафедральний собор на честь Апостола Іоанна Богослова. В період панування Польщі собор було зруйновано римо-католиками. Сьогодні на території замку в Луцьку зберігся Митрополичий будинок і фундамент собору.
Побудований в основному останнім великим князем Галицько-Волинської Русі Любартом у 1340—1385 роках, він слугував резиденцією глави держави.

Після смерті Вітовта польський король спробував оволодіти луцькою твердинею, а через неї і всією Волинню. Проте в час короткої, але жорстокої і кровопролитної Луцької війни 1431 року страж Волині витримав понад місячну облогу й руйнівні штурми польського війська та відстояв незалежність краю.

Зміщений з великокнязівського столу в Литві, Свидригайло як альтернативу обрав Луцький замок, розбудувавши тут свою резиденцію автономної держави за литовським зразком.

Замок має три вежі: Вежа Любарта (на честь Любарта), Стирова або Вежа Свидригайла, й Владичева вежа. Відреставрований 1977 р.

Категорія: ІНВАВОЛИНЬ - діяльність | Переглядів: 1246 | Додав: volk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформаційний блок
Наша адреса
ВОЛИНСЬКА ОБЛ. ЛУЦЬК
Вул. Декабристів 23




+380955885064 invavolyn@rambler.ru
На карті
sample map